Εκδρομές και Πεζοπορία - 1


Βοτανικό Πάρκο

Περίπου 20 εκτάρια γης σας περιμένουν να σας καλωσορίσουν, γεμάτα οπωροφόρα δέντρα από όλο τον κόσμο, βότανα, φαρμακευτικά και διακοσμητικά φυτά σε ένα πάρκο διαφορετικό από άλλα, όπου ο σχηματισμός της γης και το μικροκλίμα της περιοχής την καθιστούν παράδεισο για εκατοντάδες φυτά και τα ζώα! Μέσα σε αυτό το πολύχρωμο και ζωντανό τοπίο βρίσκεται μια καμένη δεκαετή ελιά, ένα μνημείο και μια αναφορά στις θλιβερές πυρκαγιές του 2003, την ιστορία και την προέλευση του πάρκου.

 Το νεότερο και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα του Νομού Χανίων βρίσκεται μόλις 18 χιλιόμετρα έξω από την πόλη, στα πόδια των Λευκών Ορέων. Είναι ιδανικό για επισκέπτες όλων των ηλικιών, συνδυάζοντας απολαύσεις που μόνο η Κρήτη μπορεί να προσφέρει!


Εκδρομή στο φαράγγι της Σαμαριάς

Το φαράγγι της Σαμαριάς είναι το Εθνικό Πάρκο της Ελλάδας στο νησί της Κρήτης - ένα σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο του νησιού - και ένα βιοποικιστικό απόθεμα του κόσμου .

Δημιουργήθηκε από έναν μικρό ποταμό που εκτείνεται ανάμεσα στα Λευκά Όρη (Lefká Óri) και το Mt. Βολικάκης. Ενώ κάποιοι λένε ότι το φαράγγι έχει μήκος 18 χλμ., Η απόσταση αυτή αναφέρεται στην απόσταση μεταξύ του οικισμού του Ομαλού στη βόρεια πλευρά του οροπεδίου και του χωριού Αγία Ρουμέλη. Στην πραγματικότητα, το φαράγγι έχει μήκος 16 χλμ , ξεκινώντας από υψόμετρο 1.250 μ. Στη βόρεια είσοδο και καταλήγοντας στις όχθες του Λιβυκού πελάγους στην Αγία Ρουμέλη. Η βόλτα στο Εθνικό Πάρκο της Σαμαριάς έχει μήκος 13 χλμ., Αλλά πρέπει να περπατήσετε άλλα τρία χιλιόμετρα στην Αγία Ρουμέλη από την έξοδο του πάρκου, κάνοντας την πεζοπορία 16 χλμ.
Το πιο διάσημο τμήμα του φαραγγιού είναι η έκταση που είναι γνωστή ως "σιδερένια πύλη" , όπου οι πλευρές του φαραγγιού πλησιάζουν σε πλάτος μόλις τεσσάρων μέτρων και ανεβαίνουν σε ύψος σχεδόν 1.000 ποδιών. Το φαράγγι έγινε εθνικό πάρκο το 1962, ιδιαίτερα ως καταφύγιο για το σπάνιο Kri-Kri, το οποίο περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό στο πάρκο και σε ένα νησί δίπλα στην ακτή της Αγίας Μαρίνας. Υπάρχουν πολλά άλλα ενδημικά είδη στο φαράγγι και τη γύρω περιοχή, καθώς και πολλά άλλα είδη λουλουδιών και πουλιών.
Το χωριό Σαμαριάς βρίσκεται ακριβώς μέσα στο φαράγγι. Τέλος εγκαταλείφθηκε από τους τελευταίους κατοίκους το 1962 για να βγει στο πάρκο. Το χωριό και το φαράγγι παίρνουν τα ονόματά τους από την αρχαία εκκλησία του χωριού, Óssia María - "τα οστά της Μαρίας".


Ένας «μούστος» για τους επισκέπτες της Κρήτης είναι η ολοκλήρωση της περιπάτου από το οροπέδιο Ομαλού στην Αγία Ρουμέλη στο Λιβυκό Πέλαγος, όπου οι τουρίστες αποπλέουν στο κοντινό χωριό Χώρα Σφακίων και πιάσουν ένα λεωφορείο πίσω στα Χανιά. Η βόλτα διαρκεί 4-7 ώρες και μπορεί να είναι επίπονη, ειδικά στο ύψος του καλοκαιριού.

Υπάρχει επίσης ένας «τεμπέλης» - από την Αγία Ρουμέλη στις σιδερένιες πύλες (περισσότερο ή λιγότερο μια ώρα μη προκλητικού εδάφους) και πίσω.

Το πάρκο εποπτεύεται από το Τμήμα Δασοκομίας και το φαράγγι είναι γενικά ανοιχτό μόνο από τις αρχές Μαΐου έως τα τέλη Οκτωβρίου.
Το χειμώνα, το νερό και ακόμα και το χιόνι καθιστούν το φαράγγι επικίνδυνο και αδιάβατο. Θα είναι επίσης κλειστό στις βροχερές ημέρες κατά τη διάρκεια της "προ - και μετά" - μαύρης εποχής (πολύ επικίνδυνη λόγω των πέτρινων πτώσεων).

Πρέπει να πληρώσετε εισιτήριο ύψους Ευρώ 5, - (όπως το καλοκαίρι 2012) για να μπείτε στο πάρκο (δωρεάν για
παιδιά κάτω των 15 ετών, μισή τιμή για τους φοιτητές).
Το φαράγγι είναι ανοιχτό μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας και αν θέλετε να ξεκινήσετε το περπάτημα το απόγευμα θα επιτρέπεται μόνο μέχρι ένα συγκεκριμένο σημείο. Οι φρουροί θέλουν να σιγουρευτούν ότι όλοι όσοι περπατούν επίσης βγαίνουν πριν από το σκοτάδι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σας ζητούν να παρουσιάσετε το εισιτήριό σας κατά τη διάρκεια της διαδρομής, καθώς (δήθεν) τους επιτρέπει να γνωρίζουν αν υπάρχει κάποιος ακόμα στο πάρκο το βράδυ.

Το πρόβλημα με τη Σαμαριά είναι τα πλήθη. Έχει γίνει ένα από τα "musts" αν πάτε στην Κρήτη και υπάρχουν μέχρι 3.000 επισκέπτες την ημέρα σε πολύ πολυάσχολες μέρες.
Εάν έχετε την κακή τύχη να επιλέξετε μία από εκείνες τις ημέρες, η ατμόσφαιρα θα είναι πραγματικά χαλασμένη. Ξεκινώντας από την αυγή (πριν φθάσουν τα τουριστικά λεωφορεία) θα σας δώσει ένα κομμάτι από ένα ξεκίνημα. Είναι δυνατό να βρείτε καλή (και φθηνή) διαμονή στον Ομαλό.
Τα πρώτα τουριστικά λεωφορεία φθάνουν γύρω στις 7.30 π.μ. και από τότε είναι αδιάλειπτη ροή λεωφορείων μέχρι τις 11.00.
Μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε το περπάτημα μετά τις 12.00, δεν θα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, αλλά πιθανότατα θα πρέπει να περάσετε τη νύχτα στην Αγία Ρουμέλη γιατί η τελευταία βάρκα θα έχει φύγει όταν φτάσετε εκεί.
Όσον αφορά τις εποχές του χρόνου, ο καλύτερος χρόνος είναι η άνοιξη: ο καιρός είναι ακόμα δροσερός και η βλάστηση είναι στην καλύτερη περίπτωση. Ο χειρότερος χρόνος είναι στα μέσα του καλοκαιριού κατά τη διάρκεια του κυματισμού. Δώστε του ένα χάσμα και να έρθει και πάλι σε μια καλύτερη στιγμή.

Η ΝΟΤΟΣ σας προσφέρει το λεωφορείο από την Παλαιόχωρα προς την είσοδο του φαραγγιού κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή στις 7.30 π.μ.
Η τιμή είναι € 18, - pp , απαιτείται κράτηση εκ των προτέρων.

Εκδρομή στο φαράγγι της Αγίας Ειρήνης
Αν και το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης είναι λιγότερο θεαματικό από το φαράγγι της Σαμαριάς, είναι πολύ λιγότερο γεμάτο και πολύ όμορφο. Η βόλτα πίσω στη Σούγια διαρκεί συνολικά 4 ώρες και μπορεί να γίνει όλο το χρόνο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει βρέξει τις προηγούμενες ημέρες. Το μονοπάτι στο φαράγγι βελτιώθηκε σημαντικά πριν από μερικά χρόνια και είναι, για τα μέγιστα, χωρίς δυσκολίες και εύκολο να ακολουθήσει με άφθονο σκιά. Υπάρχουν αρκετοί χώροι ανάπαυσης όπου μπορείτε να λάβετε θεωρητικά νερό (αλλά οι βρύσες δεν λειτουργούν πάντα, γι 'αυτό φροντίστε να φέρετε τη δική σας τροφοδοσία).



Μετά από περίπου 2 ώρες μέσα από το φαράγγι η κοιλάδα διευρύνεται και θα δείτε ένα σημάδι που δείχνει προς τα αριστερά σε ένα καφενείο. Αυτό είναι όπου και πάλι θα συναντήσετε τον δρόμο και ίσως είναι ευκολότερο να το ακολουθήσετε από το να συνεχίσετε στο ποτάμι της Σούγιας όπου το περπάτημα μπορεί να πάρει κουραστική. Μπορείτε επίσης να φάτε στο καφενείο πριν συνεχίσετε στη Σούγια, οπότε δεν χρειάζεται να μεταφέρετε φαγητό μαζί σας σε αυτή τη βόλτα. Λάβετε υπόψη ότι το τελευταίο μέρος της βόλτας στη Σούγια (που διαρκεί περίπου 1 1/2 έως 2 ώρες) προσφέρει μικρή σκιά.
Η ΝΟΤΟΣ σας προσφέρει το λεωφορείο από την Παλαιόχωρα προς την είσοδο του φαραγγιού κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή στις 7.30 π.μ. Η τιμή είναι € 18, - pp , απαιτείται κράτηση εκ των προτέρων.