Εκδρομές και Πεζοπορία - 2

Φαράγγι της Αράδαινας

Το φαράγγι της Αράδαινας βρίσκεται στην περιοχή των Σφακίων.
Τρέχει από τις νότιες πλαγιές των Λευκών Ορέων μέχρι τη μικρή παραλία του Μαρμαρά (λίγο δυτικά του Λουτρού) και η διαδρομή μέσα από το φαράγγι θεωρήθηκε δύσκολη λόγω διαδρομής που έπρεπε να διαπραγματευτεί με σχοινί. πριν από χρόνια, μια σταθερή μεταλλική σκάλα προσαρτήθηκε στο βράχο αντί για το σχοινί, καθιστώντας τη διέλευση εύκολη - αρκεί να μην πάσχετε από φόβο ύψους (ύψος περίπου 10 μέτρων) .Πριν από τρία χρόνια δημιουργήθηκε ένα μονοπάτι που αποφεύγει τις σκάλες και το καθιστά λίγο πιο άνετο για τους ανθρώπους που φοβούνται τα ύψη. Αλλά προσέξτε, αν και αυτή η νέα διαδρομή έχει χειροπέδες, δεν είναι κατάλληλη εάν υποφέρετε από ίλιγγο.

Περπατώντας το φαράγγι της Aradena δεν είναι για τους ανθρώπους χωρίς εμπειρία πεζοπορίας: πολλά περάσματα απαιτούν μια μεγάλη βεβαιότητα, ειδικά αν περπατάτε προς τα κάτω.

Ο περίπατος πηγαίνει προς τα πάνω από την παραλία του Μαρμαρά στο εγκαταλελειμμένο χωριό Aradena επειδή αυτός ο περίπατος είναι πολύ πιο εύκολος να ανεβαίνεις από ό, τι πηγαίνει κάτω. 

Υπάρχουν πολλά ελαφρώς δυσνόητα περάσματα και απαιτούν λιγότερη εμπειρία και συγκέντρωση ανεβαίνουν από ό, τι πηγαίνει κάτω. Το γεγονός ότι περπατάτε από τη στάθμη της θάλασσας σε ύψος περίπου 750μ. Δεν είναι πολύ αισθητό γιατί η ανάβαση είναι απλωμένη κατά μήκος του φαραγγιού.
Για να περπατήσετε με ασφάλεια σε αυτό το φαράγγι θα χρειαστείτε τα παπούτσια με τα πόδια με μια λογική λαβή. Μην περπατάτε ποτέ στο φαράγγι της Aradena όταν βρέχει ή έχει βρέξει πρόσφατα: ο κίνδυνος πτώσης πέτρων είναι πολύ πραγματικός. Στο θέμα των λίθων, υπάρχει ένα δίκαιο ποσό αιγών στο φαράγγι (όχι, δεν είναι άγρια!) Και αυτά έχουν την τάση να απομακρύνουν πέτρες. Μην περάσετε δεξιά κάτω από όπου υπάρχουν αιγοειδή. Αν δεν έχετε εναλλακτικό τρόπο, περιμένετε μέχρι να απομακρυνθούν οι κατσίκες και ενδεχομένως να τους κυνηγήσουν.

Πρώτα πρέπει να φτάσετε στην παραλία του Μαρμαρά. Αυτό γίνεται καλύτερα με τα πόδια (σε περίπου μία ώρα) κατά μήκος ενός παραλιακού μονοπατιού από το Λουτρό. Εναλλακτικά, το καλοκαίρι υπάρχει μια μικρή βάρκα που λαμβάνει άτομα από το Λουτρό προς το Μαρμαρά στις 11.00. Ελέγξτε το Loutro αν εκτελείται.

Δεν μπορείτε να χάσετε την έναρξη του φαραγγιού. Απλά ακολουθήστε το μονοπάτι στο ποτάμι. Η αρχή της βόλτας είναι μεταξύ των ψηλών βράχων, ώστε να έχετε μια αρκετά μεγάλη σκιά. Όσο συχνά υπάρχουν πολλοί θάμνοι με λάδι (που ανθίζουν τον Μάιο - Ιούνιο) στο κρεβάτι του ποταμού. Αποφύγετε να τα αγγίζετε, είναι δηλητηριώδη και μερικοί άνθρωποι θα αναπτύξουν αλλεργικές αντιδράσεις από απλή επαφή με το δέρμα.

Μετά από περίπου 30 λεπτά με τα πόδια, το φαράγγι διευρύνεται λίγο και θα δείτε ένα σημάδι που δείχνει προς τα δεξιά με την ταβέρνα Livaniana γραμμένο πάνω του. Αυτό το μονοπάτι σας μεταφέρει στο χωριό Λιβανιανά. Μια εναλλακτική λύση αν θέλετε απλά μια σύντομη βόλτα στο φαράγγι. Διαφορετικά, συνεχίστε κατευθείαν στο φαράγγι.
Η διαδρομή χαρακτηρίζεται από πέτρινες σπηλιές και σε σημεία με χρωματικές κηλίδες. Δώστε προσοχή σε αυτά επειδή υπάρχουν πολλά μέρη όπου μπορείτε να πάρετε λάθος διαδρομή. Δεν θα χάνατε, αλλά θα μπορούσατε να το κάνετε λίγο πιο δύσκολο. Σε λίγα σημεία υπάρχουν δύο μονοπάτια που έχουν επισημανθεί. Μην πανικοβληθείτε, στην περίπτωση αυτή και οι δύο διαδρομές είναι εντάξει.

Το περπάτημα μέσα από την Aradena είναι συγκρίσιμο με το περπάτημα σε μια σκάλα με πολύ φαρδιά σκαλοπάτια: περπατάτε για κάποιο διάστημα σε σχεδόν επίπεδο έδαφος, στη συνέχεια, φτάστε σε ένα μικρό απότομο μέρος και στη συνέχεια επίπεδο και πάλι και πάνω σε αυτό. Υπάρχουν επτά απότομες διόδους. Αυτά είναι τα μέρη όπου είστε καλύτερα από το περπάτημα επάνω (αλλά εξακολουθεί να βαδίζει προσεκτικά) από κάτω.

Στο δεύτερο απόκρημνο μέρος, στη μέση των μεγάλων δακτυλιοειδών θόλων, υπάρχει ένα μικρό ελατήριο, λίγο κρυμμένο από το μονοπάτι. Αυτή είναι η μοναδική θέση του νερού στο φαράγγι. Αυτή η άνοιξη είναι πραγματικά εύκολο να χάσετε (υπάρχουν δύο μονοπάτια που σημειώνονται με κόκκινες κουκίδες και ένα από αυτά δεν περνάει κοντά στην άνοιξη) γι 'αυτό μην το βασίζεστε σε νερό και βεβαιωθείτε ότι έχετε φτάσει αρκετά για όλη τη βόλτα.
Μετά από περίπου ενάμισι έως δύο ώρες θα φτάσετε σε ένα είδος φράχτη πέρα ​​από το φαράγγι και πρέπει να στρίψετε αριστερά και να ξεκινήσετε να ανεβαίνετε σε μια νέα διαδρομή που χτίστηκε για να αποφευχθεί η διάσημη (ή περίφημη) σκάλα που χρησιμοποιήθηκε μέχρι τότε. Περνάει πολύ πάνω από αυτό, στην πλευρά του βράχου και κατεβαίνει πάλι στο φαράγγι. Το μονοπάτι είναι καλά χτισμένο και εύλογα ευρύ αλλά χρειάζεται ακόμα λίγο κεφάλι για ύψη καθώς πηγαίνει στην πλευρά του βράχου.

Αν θέλετε να πάτε το παλιό δρόμο, περάστε κάτω από το φράχτη και θα φτάσετε στη μεταλλική σκάλα, στην πραγματικότητα δύο από αυτά μέσα σε λίγα λεπτά. Ο ψηλότερος κινείται λίγο όταν είστε σε αυτό, αλλά μην ανησυχείτε, είναι πραγματικά συμπαγές. Μετά τη σκάλα συνεχίζετε να ανεβαίνετε (είναι λίγο δύσκολο για λίγο) μέχρι να φτάσετε ξανά στο κρεβάτι του ποταμού και σύντομα θα δείτε τη γέφυρα που οδηγεί από την Ανώπολη προς την Αραντάνα ψηλά πάνω από σας.

Θα πρέπει να περάσετε κάτω από τη γέφυρα (όπου θα συναντήσετε συχνά σκουπίδια και ανάμεικτα nasties) και να περπατήσετε για άλλα 10 λεπτά μέχρι το κρεβάτι του ποταμού. Στη συνέχεια, θα φτάσετε στο πολύ καλό μονοπάτι που οδηγεί από το φαράγγι. Αν πάτε στα αριστερά σας θα σας οδηγήσει στο χωριό της Αραδαινας, αν πάρετε το ένα που οδηγεί δεξιά (ξεκινά περίπου 40 μέτρα πιο πάνω από το κρεβάτι του ποταμού) σας βγάζει από την άλλη πλευρά του φαραγγιού προς το χωριό της Ανώπολης.
Εάν δεν έχετε πάει ποτέ στο χωριό Aradena, μια επίσκεψη είναι σίγουρα συνιστάται. Θα σας δώσει μια καλή ιδέα της παραδοσιακής κρητικής αρχιτεκτονικής.

Αν θέλετε να συνεχίσετε στην Ανώπολη ακολουθήστε το δρόμο (πηγαίνοντας ανατολικά, πηγαίνοντας δυτικά θα φτάσετε στον Άγιο Ιωάννη όπου ο δρόμος τελειώνει) για περίπου 30 λεπτά και φτάνετε στο χωριό. Αν χρειαστεί να συνεχίσετε στη Χώρα Σφακίων (περίπου 13 χλμ. Οδικώς) είναι γενικά αρκετά εύκολο να ανασύρετε ανελκυστήρα, αν όχι πάντα από τους τουρίστες, σίγουρα από τους ντόπιους.

Φαράγγι της Ίμβρου

Το μονοπάτι που διασχίζει το φαράγγι του Ίμπρου έχει μήκος οκτώ χιλιομέτρων και εκτείνεται από το χωριό Ίμβρος στη γόνιμη νότια της πεδιάδας Ασκύφου μέχρι τους Κομιτάδες στο Λιβυκό Πέλαγος . Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδρομής θα ξεπεράσετε μια διαφορά ύψους περίπου 650 μέτρων.


Ο περίπατος αρχίζει σταδιακά και ποτέ δεν είναι πολύ απότομος. Η διαδρομή απαιτεί το περπάτημα σε μονοπάτια βράχου που είναι άνισα, έτσι πρέπει να φορέσετε καλά παπούτσια . Το τοπίο της Άνοιξης είναι αρκετά όμορφο με τα αγριολούλουδα να ανθίζουν σε όλο το φαράγγι.
Υπάρχουν ενδιαφέρουσες βραχονησίδες, σπηλιές και στενά φαράγγια.
Η βόλτα διαρκεί περίπου 3-4 ώρες ακόμη και με παιδιά και ηλικιωμένους πεζοπόρους.
Κανονικά το φαράγγι του Ίμπρου δεν είναι πολύ γεμάτο και αν είστε τυχεροί, μπορείτε να συναντήσετε ακόμη και τα διάσημα άγρια ​​βουνά Αιγύπτου "Κρη-Κρή".

Σύσταση (αξίζει για όλες τις πεζοπορίες στην Κρήτη το καλοκαίρι: πάρτε αρκετό νερό μαζί σας και φορέστε καλά παπούτσια πεζοπορίας!

Εκδρομή στο Ανήνρι (Φαράγγι)
Απολαύστε ένα ωραίο ταξίδι σε ένα μικρό ορεινό χωριό κοντά στην Παλαιόχωρα, όπως μια βόλτα στο μικρό φαράγγι Anidri μέχρι την παραδεισένια παραλία του Anidri (παραλία Gianiskari).
Θα συναντηθείτε την Κυριακή στις 11 το βράδυ έξω από το γραφείο NOTOS CAR & MOTORBIKE RENTAL από όπου θα μεταφερθείτε με αυτοκίνητο / μίνι λεωφορείο στο μικρό χωριό Anidri (περίπου 10 λεπτά). Φτάνοντας εκεί μπορείτε να απολαύσετε μια γρήγορη ανανέωση στην τοπική ταβέρνα πριν ξεκινήσετε τον περιπατημένο περίπατο στην παλιά εκκλησία και στο φαράγγι του Anidri (βεβαιωθείτε ότι φοράτε κατάλληλα υποδήματα για περπάτημα).
Μετά από 90 λεπτά με τα πόδια από το χωριό Anidri μέχρι την παραλία Anidri, θα απολαύσετε ένα μικρό μεσημεριανό γεύμα στο Beach-Cantina - πιθανώς μετά από μια αναζωογονητική βουτιά στο Λιβυκό Πέλαγος. Μετά το μεσημεριανό γεύμα μπορείτε να αποφασίσετε είτε να επιστρέψετε στην Παλαιόχωρα με τους ξεναγούς είτε να μείνετε περισσότερο και να ξεκινήσετε το ταξίδι πίσω στο χωριό ανεξάρτητα.

Σε κάθε περίπτωση, ο περίπατος στο σπίτι θα διαρκέσει περίπου 60 λεπτά.


Περιήγηση μισής ημέρας στο παράδεισο χωριό Azogires
Σε αυτή την περιήγηση 3 ωρών, οι αισθήσεις σας θα εκπλαγούν από την ομορφιά και την ισχυρή παρουσία των Αζογίρων. Οι ήχοι, οι μυρωδιές και η οπτική ομορφιά σας διεισδύουν τόσο βαθιά ώστε είστε αναισθητοποιημένοι στην υποταγή. Αυτή η εκδρομή θα σας οδηγήσει στα Αζογίρη / Μονή και το Μουσείο, τα ελαιόδεντρα των 1800 ετών, το παλιό σχολείο, το παλιό ελαιοτριβείο, τη σχεδόν αρχαία γέφυρα, τις μικρές εκκλησίες και τους ρομαντικούς κρυμμένους καταρράκτες.
Ο τοπικός οδηγός θα σας βοηθήσει να ξεδιπλώσετε μερικά από τα μυστικά, τους μύθους, τους θρύλους και τις λαογραφικές ιστορίες από αυτή την περιοχή.

Κάντε ένα ταξίδι στη φύση και την ιστορία ενός από τα πιο διάσημα χωριά της Κρήτης, όπου η παράδοση είναι ακόμη ζωντανή.